Voetgangersbeweging

#iedereenvoetganger

Wie is ‘de voetganger’? Wij allemaal, bijna elke dag. Of je nu dagelijks 10.000 stappen haalt of enkel de laatste meters richting fiets, trein of auto stapt. Met de campagne #iedereenvoetganger zetten we te voet gaan in de kijker en ijveren we voor publieke ruimte die jong en oud uitnodigt om te stappen!

Want een kwaliteitsvolle publieke ruimte bestaat uit een volledig netwerk van straten en pleinen waar je zorgeloos met je kind naar school kan wandelen, waar je geen drempels moet overwinnen met je rolstoel, waar je gezellig kan winkelen en met gemak naast elkaar kan wandelen, waar je je vrienden kan ontmoeten, waar je met je hond een wandeling in het groen kan maken of waar je gewoon kan buitenkomen om een luchtje te scheppen en je hoofd leeg te maken. Te voet gaan is een onmisbaar onderdeel van onze mobiliteit en heeft tal van persoonlijke en maatschappelijke voordelen!


Ben jij een trotse flaneur, jogger, hondenwandelaar, stappenteller, pendelaar, wandelaar en dus voetganger?:

– Deel jouw foto op sociale media met de #iedereenvoetganger of bezorg hem aan ons.
Sluit je aan bij dé voetgangerscommunity van Vlaanderen en ontvang jouw #iedereenvoetganger-sokken.

Leentje wandelt dagelijks met haar hond Rino een rondje in de wijk en langs de hondenweide. De wandelingen ‘s ochtends en ‘s avonds zijn momenten van rust waarop ze haar hoofd kan leegmaken en eventjes kan ontspannen. Er is veel groen en zelfs bos in de buurt wat de route een pak aangenamer maakt! Op de hondenweide kan hond Rino naar hartenlust spelen en maakt Leentje geregeld een praatje met andere mensen. Ook onderweg komt ze vaak anderen tegen zoals fietsers, wandelaars of mensen die in hun voortuin aan het werken zijn. Het schept kansen tot ontmoeting waar Leentje erg van kan genieten.

Lieve gaat samen met andere leden van de atletiekclub elke week lopen. Ze blijven niet enkel op de piste, maar lopen ook in het gebied daarbuiten. Het groen en water in de omgeving bieden een afwisselend uitzicht, en nodigen uit. Onderweg komen ze veel andere sporters tegen: skaters, kanoërs, fietsers, andere lopers, mensen die gebruik maken van de bewegingstoestellen, … Sporten in de publieke ruimte is gratis en dus toegankelijk voor velen.
De looptoertjes met de clubgenoten zijn voor Lieve belangrijke momenten in haar week. Soms begint ze vermoeid aan een looptocht, maar zit ze nadien weer boordevol energie! 

Nelly en Jan gaan samen met andere bewoners en vrijwilligers van Woonzorgcentrum Pniël wekelijks wandelen in de omgeving. Wie wil kan aansluiten, te voet of met de rolstoel. De gemeente legde hiervoor een wandelroute aan met informatieborden op hoogte van rolstoelgebruikers, extra zitbanken en een wandelpad naast de autoweg. Tijdens de wandeling geniet de groep van de frisse lucht, de omgeving, het bewegen en de babbels met elkaar, buurtbewoners of passanten. In beweging blijven is erg belangrijk voor het mentaal en fysiek welzijn van ouderen en helpt om valangst te overwinnen. De omgeving heeft een grote invloed op de bewegingsvrijheid en autonomie van ouderen. Veilige voetpaden en oversteekplaatsen, voldoende zitbanken, openbare toiletten en een verzorgde openbare ruimte zijn noodzakelijk. Het zijn daarnaast criteria die de wandelervaring van alle voetgangers verbeteren.