Congres Publieke Ruimte: Ontdek welke sessie volledig om de voetganger draaien!

Congres Publieke Ruimte: Ontdek welke sessie volledig om de voetganger draaien!

Op dinsdag 20 mei 2025 gaat de 12de editie van het Congres Publieke Ruimte door in het BMCC in Brugge. Het congres is het jaarlijkse kennis – en netwerkevenement voor iedereen bezig met publieke ruimte in Vlaanderen en Brussel. Het is de ideale plek om op één dag inspiratie op te doen rond openbare ruimte en om te netwerken met collega’s uit het vakgebied. Verwacht een gevarieerd programma met hoogstaande keynotes, lezingen, panels, wandelexcursies, praktijktafels, een uitgebreid bedrijvenforum, netwerkreceptie en veel meer! Tijdens de plenaire sessie worden de gerenommeerde Prijs Publieke Ruimte en Publieksprijs uitgereikt. De plaatsen in BMCC Brugge zijn gelimiteerd. Wacht dus zeker niet te lang om in te schrijven!

Voetgangerssessies uitgelicht

Al 12 jaar organiseert Infopunt Publieke Ruimte, deelwerking van Voetgangersbeweging, dit congres omdat de publieke ruimte onlosmakelijk verbonden is met de kwaliteit van verplaatsingen te voet en met het aantal voetgangers. Ook dit jaar kan je deelnemen aan tal van sessies die volledig draaien rond de voetganger! We geven hieronder een overzicht:

11:00 – 11:45 | Zaal 1: Cahier Voetgangerstoegankelijkheid / Toegankelijkheidsbeleid van Stad Brugge
© Brussel Mobiliteit

In deze sessie stelt An Volckaert (OCW) het vernieuwde Cahier Voetgangerstoegankelijkheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor. Dit cahier biedt praktische richtlijnen voor iedereen die betrokken is bij het verbeteren van voetgangersinfrastructuur en het bevorderen van wandelen in Brussel. 

In het tweede deel licht toegankelijkheidsambtenaar van Stad Brugge, Els Pieraerts, de huidige aanpak van het toegankelijkheidsplan toe en kijkt vooruit naar de komende jaren. Een toegankelijke openbare ruimte verhoogt het comfort voor alle gebruikers en is essentieel voor velen om zich in de stad te kunnen verplaatsen

13:50 – 16:15: Wandelexcursie in Brugge: Het toegankelijkheidsplan toegepast in de praktijk

Ontdek de uitdagingen en kansen van mobiliteit en toegankelijkheid in de historische context van Brugge. De groep wandelt langs de Vesten, stopt bij het stationsplein en passeert het Albertpark en ’t Zand. De excursie biedt inzicht in het planproces, met focus op de R30-stationsomgeving, en behandelt thema’s zoals toegankelijkheid, universeel ontwerp, erfgoed en publieke ruimte.

Daarnaast worden onderwerpen als de Vestenstraat als fietsstraat, materiaalkeuze in een historische omgeving, toegankelijke inrichting van de openbare ruimte, voetgangersroutes, stadsvriendelijke mobiliteit en toegankelijk openbaar vervoer besproken.

© Boskalis
14:25 – 15:10 | Zaal 1: Voetgangersvoorzieningen: Op weg naar een toegankelijke en aantrekkelijke omgeving

Deze interactieve sessie focust op verschillende aspecten die nodig zijn om te voet gaan te stimuleren. In kleine groepen gaan deelnemers in gesprek met experts en krijgen ze concrete handvaten aangereikt om mee aan de slag te gaan. Er is keuze uit 8 thema’s, gebracht door verschillende sprekers: obstakelvrije voetpaden, objectieve meting van het comfort van voetpaden, voetgangersnetwerken, straatmeubilair, een voetgangersplan, basisbereikbaarheid in landelijke gebieden, onderzoek en kennisopbouw of wayfinding en trage wegen. Elke deelnemer kiest twee tafels en neemt deel aan twee rondes van 20 minuten. De plaatsen per tafel zijn beperkt, dus wees er snel bij – vol is vol!

15:15 – 16:00 | Zaal 1: Walkable Cities: Een nieuw dynamisch stadscentrum voor Brussel / Voetgangerscirkel Loppem

Iedereen is voetganger en iedereen heeft het recht zich veilig en aangenaam te voet te verplaatsen. Publieke ruimte is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, sporten, rusten, spelen,… Investeren in te voet gaan en in voetgangersinfrastructuur loont. Want bewandelbare steden en gemeenten zijn aantrekkelijker, socialer, duurzamer, veiliger, gezonder én rechtvaardiger. In deze sessie toont stad Brussel hun visie achter de mobiliteitsshift in de Vijfhoek van Brussel en de evolutie naar een walkable stadscentrum. Daarnaast geeft gemeente Zedelgem toelichting over hoe ze voetgangerscirkels uitwerken in elke deelgemeente.

16:15 – 17:00 | Zaal 1: Voetgangers en fietsers, samen voor een rechtvaardige ruimte / Aanpak gevaarlijke punten

Volgens het STOP-principe krijgen voetgangers prioriteit, gevolgd door fietsers. De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan fietsen, en terecht. Tegelijkertijd blijft de nodige aandacht voor voetgangers vaak achter en is er nog veel werk om de openbare ruimte op een rechtvaardige manier te herverdelen. De Fietsersbond en de Voetgangersbeweging presenteren gezamenlijk hoe een eerlijke verdeling van de ruimte kan worden gerealiseerd.

Vervolgens licht Thomas Van Beersel (AWV) de werking van de dynamische lijst voor gevaarlijke punten toe: hoe deze wordt opgesteld, welke resultaten al zijn behaald en wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid. Daarnaast komt het proefproject “Inspectie na Dodelijk Verkeersongeval (IDVO)” aan bod. Dit project werd opgezet om sneller te kunnen reageren bij dodelijke ongevallen, zodat mogelijke oorzaken direct in kaart kunnen worden gebracht en aangepakt.