Voetgangersbeweging lanceert Maand van de Voetganger

Voetgangersbeweging lanceert Maand van de Voetganger

21 september – Vandaag lanceert de Voetgangersbeweging officieel de Maand van de Voetganger. Een campagne die voortaan jaarlijks zal plaatsvinden in oktober. De hele maand lang staat te voet gaan extra in de kijker en vinden er verschillende initiatieven in heel Vlaanderen en Brussel plaats. Zowel organisaties, lokale besturen, verenigingen alsook burgers kunnen acties doorgeven. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht roept de Voetgangersbeweging lokale besturen op om een volwaardig voetgangersbeleid hoog op de agenda te zetten. Want we zijn uiteindelijk allemaal voetganger. Op het Operaplein in Antwerpen rolt de organisatie vandaag letterlijk de rode loper uit voor voetgangers om de maand officieel aan te kondigen.

De voetganger in de kijker
De Maand van de Voetganger wordt voortaan een vaste waarde op de kalender. Het is een uitgelezen moment om inspirerende voetgangersprojecten in de kijker te zetten, voetgangers in de gemeente te soigneren, de waarde van te voet gaan te onderstrepen en om de voetgangersinfrastructuur te verbeteren. Met de lancering van de online Toolbox Voetgangersplan op 8 oktober, krijgen besturen bovendien een duwtje in de rug om te starten met een voetgangersplan. Deze online handleiding is een essentieel hulpmiddel om het voetgangersbeleid in hun gemeente te verbeteren en zal via de website ter beschikking worden gesteld.

Te voet gaan zorgt voor verbinding #iedereenvoetganger
Te voet gaan raakt aan verschillende thema’s zoals gezondheid, toegankelijkheid, ontspanning, sociaal contact, duurzaamheid, economie, … maar het verbindt ook heel wat verschillende doelgroepen: kinderen, jongeren, pendelaars, senioren, sporters, wandelaars, … We zijn allemaal voetganger! Verschillende organisaties zijn actief bezig met het stimuleren van te voet gaan en organiseren reeds tal van activiteiten. Met de campagnemaand wil Voetgangersbeweging deze initiatieven samenbrengen, actief promoten en anderen inspireren om in de toekomst acties voor voetgangers op poten te zetten.

Doe mee met de Maand van de Voetganger
Iedereen is voetganger en iedereen kan dus ook meedoen met de Maand van de Voetganger. Via de website kan je inspiratie vinden en je eigen acties doorgeven. Gemeenten, organisaties, verenigingen maar ook burgers kunnen allemaal meedoen en zo hun steentje bijdragen. Wat kan je doen? Organiseer acties voor meer veiligheid en comfort voor voetgangers, start met een voetgangersplan, stel doelen voor het aantal stappen dat je dagelijks wil zetten, organiseer wandelgroepen, doe opruimacties op het voetpad of deel jouw wandelavonturen met de hashtag #iedereenvoetganger. Samen laten we zien wat er beweegt in Vlaanderen en Brussel.
Geef hier je acties door >

Zij ondersteunen de Maand van de Voetganger
VVSG, BondBeterLeefmilieu, Fietsberaad, Wandelsport Vlaanderen, Walk, Valpreventie.be, Inter, Netwerk duurzame Mobiliteit, Stad Lommel, Mobiel21, Logo Vlaanderen, Gemeente Kapelle-op-den-Bos, Recht op Lucht, VSV, Kind & Samenleving, Gezond Leven, Groene Halte.be, TreinTramBus, Trage Wegen, Octopusplan, Infopunt Publieke Ruimte, VSV, Licht & Liefde vzw, VeBeS vzw, …


Einde persbericht

De Maand van de Voetganger is een initiatief Voetgangersbeweging, een non-profitorganisatie die al meer dan 20 jaar opkomt voor het recht om je te voet te verplaatsen, overal en altijd. De organisatie wil aangename en gezonde omgevingen voor iedereen met voldoende ruimte voor voetgangers en fietsers. Via verschillende projecten en campagnes binnen de deelwerkingen ‘Infopunt Publieke Ruimte’ en ‘Octopusplan’ werken ze ook dagelijks aan duurzame mobiliteit, gezondheid, klimaat en veel meer.