Voetgangersbeweging

Voetpadcalculator

Als wegbeheerder moet je de minimumbreedtes respecteren. Het naleven van de minimumbreedtes leidt niet noodzakelijk tot een kwaliteitsvol voetpad. Kijk naar de breedte van de straat, de intensiteit van het voetgangersverkeer en de aanwezigheid van obstakels die de doorgang belemmeren (zoals terrassen, verkeersborden, fietsenstallingen, etc.) om de benodigde breedte van het voetpad te bepalen.

Vermijd obstakels op het voetpad. Obstakels moeten bovendien aan dezelfde kant geplaatst worden zodat voetgangers in een vloeiende lijn kunnen wandelen en niet moeten zigzaggen. Ook moet er overal een vrije hoogte van 2,10 m zijn. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij geveltuinen of borden.

Meld het probleem aan je gemeente. Dat kan soms via een algemeen (klachten) meldpunt of rechtstreeks aan één van de diensten of schepenen. Onderbouw je boodschap met de informatie uit deze voetpadcalculator en/of uit één van onze standpunten.

Er is geen duidelijke wetgeving die de wegbeheerder verplicht om een reeds aangelegd voetpad weer op te breken. Toch is het belangrijk hen op de hoogte te brengen van het probleem. Zo kan men de fout rechtzetten en/of gelijkaardige fouten in de toekomst vermijden.

Wanneer het college van burgemeester en schepenen een vergunning toekent, moet de vergunning conform zijn met onder meer de bepalingen van de algemene
bouwverordening. Wanneer een vergunning strijdig zou zijn met de algemene bouwverordening, kunnen belanghebbenden hiertegen optreden.