Terugblik Walk21 Portugal: Everybody Walks

Terugblik Walk21 Portugal: Everybody Walks

Van maandag 14 t.e.m. vrijdag 18 oktober vond het 24ste Walk21-congres plaats in Lissabon, Portugal. De internationale conferentie staat elk jaar volledig in teken van voetgangers en kwaliteitsvolle leefomgevingen. Het congres verwelkomde afgelopen editie 550 deelnemers uit maar liefst 61 landen. Walk21 spoort steden en gemeenten aan om de voetganger een prominente plaats te geven in de openbare ruimte en stimuleert mensen wereldwijd om zich meer te voet te verplaatsen.

Het congres had dit jaar als thema: ‘Everybody Walks’, #iedereenvoetganger met andere woorden! Beleidsmakers, lokale besturen, architecten, campagnevoerders, academici en planners deelden hun ervaringen en namen deel aan de discussies, walkshops en activiteiten.

Ook dit jaar leverden we als Voetgangersbeweging onze bijdrage aan het programma met lezingen en workshops over onze projecten:

Onze eerste sessie ‘Harnessing Momentum: Professionalizing Pedestrian Advocacy’ vond plaats op maandag. In deze workshop gaf Tom een uitgebreide inkijk in de strategie en ontwikkeling van de Vlaamse Voetgangersbeweging sinds 2000, waarbij hij successen en uitdagingen belichtte. Daarnaast deelde hij inspirerende voorbeelden van andere voetgangersorganisaties in binnen en buitenland.

In de sessie ‘A school year of work on climate and sustainable mobility‘ vertelde Lieve hoe het Octopusplan in Vlaanderen bijdraagt aan veilige en kindvriendelijke schoolomgevingen via duurzame mobiliteits- en klimaatcampagnes. Naomé bracht samen met Arne van Walk het verhaal van de Voetgangersbarometer: ‘Belgium’s first major pedestrian survey‘.

Maxine en Antonie gaven aan het einde van de week elk een voorstelling tijdens een gedeelde sessie. Maxine vertelde over de Prijs Publieke Ruimte als hefboom en stimulans voor walkable cities in ‘Stimulating Quality Space with the Public Space Award‘. Antonie, tenslotte, had het over het MobX project en de rol van voetgangers bij combimobiliteit in ‘MobX and the role of pedestrians in shaping mobility hubs‘.

  • Heel wat landen doen het momenteel beter dan België. Onze noorderburen hebben voor het eerst, samen met 70 organisaties, een Nationaal Masterplan Loopbeleid gecreëerd met 30 acties. Oostenrijk doet het nog beter en is al aan een tweede Masterplan toe. Zij investeren bovendien maar liefst € 95 miljoen in actieve mobiliteit. Maar ook Parijs blijft inzetten op voetgangersvriendelijke ruimte en bracht tal van inspirerende cases. 70 van de 200 schoolstraten in Parijs kregen al een definitieve herinrichting. De schoolstraten zorgen zo niet enkel voor meer verkeersveiligheid voor kinderen, maar zijn onderdeel van een strategie om wijken leefbaarder en groener te maken voor iedereen.  
  • Een Pan-European Masterplan ‘Walkable Cities’ is in de maak. We houden als Voetgangersbeweging vinger aan de pols. 
  • We moeten streven naar ‘Walkable Cities’, het inrichten van de ruimte voor mensen. Ruimte die aanzet tot ontmoeten, die groen en klimaatbestendig is. Omgevingen creëren die voor iedereen toegankelijk zijn en waar het aangenaam vertoeven is!
  • Er is nood aan meer data over te voet gaan en de ervaringen van voetgangers. Tijdens het congres lanceerde Walk21 een Walkability App. De app brengt in kaart wat de ervaringen van voetgangers zijn. Voetgangersbeweging onderzoekt of de app ook in Vlaanderen kan gebruikt worden.
  • We moeten mobiliteit meer plannen voor vrije tijd, naast woon-werk verplaatsingen. Voor vrije tijd zijn mensen te vaak afhankelijk van de auto door prijzen, bereikbaarheid en uurregeling van het openbaar vervoer

Benieuwd naar wat er de voorgaande jaren allemaal aan bod kwam of op zoek naar inspiratie rond een bepaald thema? Raadpleeg dan zeker de Walk21 conference-library!

Walk21 gaat in 2025 naar Tirana, de hoofdstad van Albanië. Van 6 tot 10 oktober kan je je opnieuw laten onderdompelen in alles wat met walkability te maken heeft. Zin om mee te gaan? Laat het ons weten of hou onze nieuwsbrief in de gaten!